Scenskräck

En person som lider av scenskräck får ångest av att stå i centrum för andra människors uppmärksamhet. Det kan finnas en rädsla för att bli granskad och förödmjukad eller att göra bort sig så att det blir genant och pinsamt. Rädslan kan påverka hela ens tillvaro eller bara göra sig påmind i vissa specifika situationer. Scenskräck kan också vara en del av social fobi i allmänhet.

Rodnad, tunghäfta, hjärtklappning, svettning, stamning, hjärnflimmer eller blackout är några av de symtom som många av oss kan känna när vi står inför en grupp eller på scen. Problemet är så vanligt att man skulle kunna tala om en folksjukdom på senare år.


När bör man söka hjälp för sin scenskräck?

  • När du undviker möten där du måste presentera dig
  • Missar jobbmöten
  • Småljuger eller manipulerar för att slippa presentationer
  • Får kraftiga symtom innan du ska äntra scenen
  • När du är beroende av att framträda i ditt yrke
  • När din energi och kraft blir dränerad
  • När det hindrar dig från att lyckas och nå framgång

På Terapiainstitutet anser vi att orsaken till scenskräck kan sökas och finnas i både nutid och barndom. Negativa upplevelser kan finnas från skolan eller att lärare eller elever hånat. Det kan finnas prestationsångest och höga krav på att inte få misslyckas eller göra bort sig. Som vid de flesta fobier så ligger problemet i vår tolkning av situationen. Oftast läser vi in och tolkar saker i situationen som egentligen inte finns och/eller överdriver den verkliga faran.

För att inte bara förändra det yttre beteendet i talsituationen så behöver du arbeta med de inre grundläggande känslorna. När din medvetenhet ökar om de bakomliggande faktorerna som styr dig så blir det möjligt att göra medvetna val när du ska framträda. Du går då ifrån att vara passiv till att bli aktiv i din relation till ångesten och ser möjligheter istället för hinder.


Vi vänder oss framförallt till dig som lider av svår scenskräck eller rampfeber och behöver nya verktyg och självkännedom i ditt yrke som estradör, skådespelare, musiker eller arbetar på olika utåtriktade positioner i företaget.

Program för behandling av scenskräck

Vi använder vi oss av ett 5-stegsprogram* för behandling av scenskräck eller glossofobi. I korthet går det ut på att skapa en dialog där vi ger psykiskt stöd och ökad medvetenhet för att belysa de blockeringar som förorsakar scenskräcken. Målet är att du ska förses med inre verktyg för att kunna återta kontrollen över ditt liv och gå från handlingsförlamning till att se möjligheter, göra aktiva och positiva val som påverkar ditt liv och välbefinnande. Under slutete av kursen använder vi oss av exponering där du får öva på att stegvis framträda i olika situationer.

Kontakt
Tom Johansson är samtalsterapeut och fobiexpert. Han är bl.a. känd från TV4 där han medverkat i Nyhetsmorgon och Efter tio med Malou von Sivers om flygfobi.

Mottagning: Handelsvägen 24, Enskede, Stockholm eller via telefon.

Datum: efter individuell överenskommelse. Kontakta oss för mer info på info@terapiainstitutet.se eller 08-649 15 00.

Pris: 5 875 kr för privatperson. Samtalstiden är 50 min om vardera fem tillfällen där vi träffas en gång per vecka.